handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Antwerpen-Centraal heeft winkelcentrum

Posted by marcho on May 21st, 2007

Het vernieuwde Antwerpse Centraal Station heeft voortaan ook een eigen winkelcentrum. Daarmee wil de NMBS zijn grote stations een nieuw karakter bieden. Het zullen in de toekomst niet langer plekken zijn waar men enkel op de trein wacht, maar waar men die tijd nuttig kan besteden. In Antwerpen moet deze realisatie trouwens ook opnieuw contact leggen tussen twee stadswijken die door de sporen decennia van elkaar waren gescheiden.

winkelventrale1.jpg
Op het straatniveau heeft NMBS-vastgoeddochter Eurostation een passage gecreëerd met een zestigtal winkels. Gehoopt wordt dat dit shoppencentrum meer passage zal genereren en extra geld opbrengen, terwijl ook de service aan de reiziger en de bezoeker wordt uitgebreid. Eurostation zegt bijzonder goede ervaringen te hebben in Brussel-Zuid, waar een volwaardig shoppingcentrum werd gerealiseerd.

Het nieuwe winkelcentrum biedt de bezoeker een uitgebreid assortiment goederen. Naast de traditionele krantenwinkel en de koffiebar, is er ook een vestiging van de supermarktketen Spar. Daarnaast werd echter ook ruimte gemaakt voor de diamantwinkels die zich vroeger aan de straatzijde onder de gewelven van de verhoogde spoorwegbedding bevonden. De NMBS hoopt dat deze winkeltjes een toeristische attractie worden.

Opmerkelijk is ook dat het winkelcentrum de verbinding moet vormen tussen wijken die door de sporen meer dan honderd jaar lang van elkaar werden afgesneden. Voortaan moet het winkelcentrum zorgen voor een passage tussen de Diamantwijk en de Kievitwijk, maar moet ook een verbinding leggen tussen de Plantin en Moretuslei en de De Keyserlei. De ingang voor de Kievitwijk wordt eind dit jaar geopend.