handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Moskou vernielt historische architectuur

Posted by marcho on May 20th, 2007

In Moskou zijn de voorbije vijf jaar meer dan duizend historisch belangrijke gebouwen gesloopt. Dat blijkt uit een rapport van de Moscow Architecture Preservation Society. De oude gebouwen moeten plaats maken voor flats, villa’s en parkeergarages. De conservationisten willen hun rapport binnenkort voorleggen aan de Russische president
Vladimir Poetin.

Onder de vernielde gebouwen bevonden zich volgens het rapport ongeveer 200 officieel beschermde monumenten. Rusland heeft volgens de opstellers goede wetten voor monumentenzorg, maar door corruptie en laksheid worden die niet nageleefd. “Daardoor loopt het aangezicht van het historische Moskou, dat negen eeuwen architectuur herbergt, ernstige schade op,” voeren ze aan.

De Moscow Architecture Preservation Society voert aan dat het stedelijke milieu van Moskou dagelijks verandert. Er wordt daarbij gesproken over een bijzonder kritische situatie. Door de economische groei van Rusland kent Moskou een echte bouwwoede, waarbij de prijzen vergelijkbaar worden met Tokyo en New York. Een aantal van die projecten worden gerealiseerd op braakliggend terrein, maar andere gaan ten koste van historische sites.

Het meest tragische voorbeeld daarvan is het Hotel Moskva, dat wereldwijd bekend was als het beeldmerk van de Stolichnaya vodka. Het gebouw werd echter helemaal afgebroken om plaats te maken voor een nieuw project, dat weliswaar een replica zou hebben van de gevel van het historische gebouw. Hetzelfde gebeurde met de Voyentorg-supermarkt, één van de bekendste Art Nouveau-gebouwen van Moskou.

Op deze manier wordt volgens conservationisten een kunstmatige stad gecreëerd, vergelijkbaar met Disneyland of de Russische Potemkin-dorpen. Volgens de overheid verkeerden de gebouwen door een jarenlange Sovjet-verwaarlozing echter in bijzonder slechte staat en konden ze ook niet hersteld worden. Volgens hen blijft het historisch erfgoed van Moskou door de replica’s bovendien bewaard.