handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Retrospectieve Eero Saarinen

Posted by marcho on May 20th, 2007

In het Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage (CIVA) in Brussel loopt tot 7 oktober een retrospectieve van Eero Saarinen, één van de belangrijkste, maar ook meest controversiële architecten van de twintigste eeuw. De retrospectieve biedt een overzicht van de gebouwen, meubels en kunstwerken die de Finse architect van 1930 tot 1960 heeft ontworpen.

Eero Saarinen bouwde in 1956 onder meer het General Motors Technical Centrer in een voorstad van Detroit. Daarmee haalde de Finse architect de voorpagina van Time Magazine. Ook andere grote bedrijven vroegen hem hun nieuwe vestigingen te ontwerpen, waaronder de televisiezender CBS, de telefoonmaatschappij Bell en computerbedrijf IBM. Meestal ging het om bedrijven die zich na de tweede wereldoorlog de top van de spitstechnologie uitmaakten.

Als architect was Saarinen vooral nieuwsgierig naar het gebruik van nieuwe technieken en materialen. Voor General Motors was hij onder meer de eerste die de ramen van de bedrijfsgebouwen in rubberen hechtingen vatte, zoals dat ook bij auto’s het geval was. De bedrijfsgebouwen werden ook opgetrokken in de trendy kleuren van de toenmalige auto’s. Het project kostte General Motors een bedrag van 100 miljoen dollar.

Saarinen vertrok bij zijn ontwerpen steeds van het programma van de opdrachtgever, die door de architect dan ook als een medeschepper werd beschouwd. Aan dat programma paste de architect de stijl, de materialen en de vormgeving aan. Critici stelden dan ook vaak dat het oeuvre van Saarinen niet consistent en consequent was. Saarinen begaf zich trouwens slechts heel zelden op de markt van de privéhuizen.

Tot de belangrijkste realisaties van Saarinen behoren het Jefferson National Expansion Memorial in Saint Louis en de luchthaventerminals van Washington en New York. Daarnaast ontwierp hij ook veel ambassades en kanselarijen van de Verenigde Staten in het buitenland. Saarinen overleed in 1961 op amper 51-jarige leeftijd. Meer informatie over Saarinen is te verkrijgen op de websites www.civa.be en www.eerosaarinen.net.