handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Nieuwe toekomst voor L’Ouate

Posted by marcho on May 20th, 2007

De voormalige textielfabriek L’Ouate in Herzele krijgt een nieuwe toekomst. Deze zomer start de aannemer met de verbouwing van het complex, dat omgevormd zal worden tot een polyvalent centrum. Er komen onder meer ruimtes voor bibliotheek, fuifzaal, concertzaaltje, lokalen voor de muziekschool en het verenigingsleven en woongelegenheid voor zes gezinnen. Na realisatie kan de gemeente Herzele het complex leasen of kopen.

De textielfabriek L’Ouate heeft generaties Herzelenaars werk verschaft. Na de stopzetting van de activiteiten bleef de toekomst van het complex lang in het ongewisse. Het dossier voor een nieuwe invulling werd opgestart in 2001, maar werd met diverse tegenslagen geconfronteerd. Onder meer lieten de toelagen voor afbraak van de oude panden en instandhouding van de originele fabrieksstructuur op zich wachten.

In november vorig jaar werd de opdracht toegewezen aan het aannemingsbedrijf Moens, maar een concurrerende aannemer ging in beroep tegen de procedure. De Raad van State verwierf echter de klacht, waarna de opdracht definitief kon worden toegewezen. Het complex zou begin 2009 in gebruik genomen kunnen worden. Met de realisatie van het project is een bedrag van 3,5 miljoen euro gemoeid.