handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Sociale woningen boven Leuvense winkels

Posted by marcho on May 20th, 2007

Het stadsbestuur van Leuven wil de leegstaande ruimtes boven winkelpanden als sociale woning verhuren. Daarmee wil de stad het wonen boven winkels aantrekkelijker maken. Voor het project werd een bedrag van 60.000 euro uitgetrokken. Het Leuvense stadsbestuur probeert al enkele jaren met allerlei premies en een leegstandsbelasting wonen boven winkels te promoten. Dat leverde tot nu toe echter weinig succes op.

Veel bovenverdiepingen in het commerciële hart van Leuven staan leeg en verkommeren, terwijl er tegelijkertijd een nijpend tekort is aan betaalbare woningen, koten, studio’s en appartementen. Vele eigenaars zijn blijkbaar niet bereid om de nodige middelen te investeren om de panden om te toveren tot bewoonbare leefruimtes. Blijkbaar brengen de handelspanden op de gelijkvloerse verdieping genoeg op.

Sinds het Leuvense stadsbestuur in 2005 met zijn project startte, zijn er slechts 91 woningen bijgekomen, waaronder 43 koten. Het sociale verhuurkantoor Spit krijgt nu van het Leuvense stadsbestuur extra subsidies als het eigenaars ervan kan overtuigen de ruimtes boven winkels als sociale woning te verhuren. Het stadsbestuur heeft daar tot 10.000 euro per woning voor over. Spit krijgt daarvoor ook al subsidies van het Vlaamse Gewest en het provinciebestuur.

Als het project zijn vruchten afwerpt, behoort een uitbreiding ervan in de toekomst tot de mogelijkheden. Daarnaast werd het premieverdrag voor kleine zelfstandigen verhoogd van 25 euro tot 40 euro per vierkante meter. Daarmee wil de stad vooral kleine eigenaars aanmoedigen. Er werd dan ook een maximum van 10.000 euro per woning voorzien. De premies gelden voorlopig nog steeds alleen voor het kernwinkelgebied.