handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Robbrecht & Daem renoveren Boekentoren

Posted by marcho on May 20th, 2007

De verbouwing van de Boekentoren, de universiteitsbibliotheek van Gent, is toegewezen aan de architecten Robbrecht & Daem. Dat heeft een jury onder voorzitterschap van Vlaams bouwmeester Marcel Smets beslist. De renovatie moet het monument de tijd laten trotseren, maar tegelijkertijd ook de bibliotheek geschikt maken voor eigentijds gebruik. De werken zullen in 2010 van start gaan.

De Boekentoren werd in de eerste helft van de voorbije eeuw gebouwd door architect Henry Van de Velde. De renovatie van de toren en de leeszaal wordt het belangrijkste element van de verbouwingen die Robbrecht & Daem hebben uitgetekend. De leeszaal krijgt een milieuvriendelijke klimaatregeling, terwijl de toren – waar twee miljoen boeken worden bewaard – binnenin een nieuwe wand krijgt.

Naast het Gentse bureau Robbrecht & Daem waren ook Stéphane Beel Architecten (Gent), Driesen-Meersman-Thomaes Architecten (Antwerpen) en LIN Gesellschaft von Architekten (Berlijn) kandidaat voor de verbouwing. De kosten van de werken worden geraamd op 42 miljoen euro. Daarvoor sluit de universiteit een lening af van 30 miljoen euro. Voor het restauratiegedeelte zullen subsidies van de stad en het Vlaams gewest ter beschikking worden gesteld.