handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

WDP investeert in groene energie

Posted by marcho on May 20th, 2007

De vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP), die zich toelegt op logistiek en semi-industrieel vastgoed, gaat de volgende twee jaar 45 miljoen miljoen investeren in zonne-energie. De daken van een aantal sites zullen daarbij uitgerust worden met zonnepanelen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 100.000 vierkante meter. WDP hoopt later dit jaar de overeenkomsten met de beheerders van de distributienetwerken te kunnen afronden.

Met een piekvermogen van tien megawattuur wordt het nieuwe project van WDP het grootste zonnestroompark van België. WDP stelt 850.000 vierkante meter niet-rendabele daken te bezitten. Het bedrijf zegt dat vastgoedgedeelte nu te willen rendabliseren. Voor de aankoop van de panelen en de plaatsing denkt WDP aan een joint venture met een energieleverancier, waarin WDP een belang van 80 procent zou nemen.

Zodra de panelen geplaatst zijn, worden ze verhuurd aan de energieleverancier. De bedrijven in de magazijnen krijgen rechtstreeks groene stroom. Het surplus aan productie vloeit naar het netwerk van de leverancier. Deze investeringen moeten volgens WDP de volgende twintig jaar voor bijkomende inkomsten zorgen. Het totaal investeringen voor dit en volgend jaar stijgt daarbij tot bijna 150 miljoen euro en een totale oppervlakte van 217.000 vierkante meter.