handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Watergolfenergie voor Cornwall

Posted by marcho on April 29th, 2007

In Groot-Brittannië kan volgend jaar gestart worden met de bouw van het grootste watergolf-park van de wereld. De overheid heeft 21,5 miljoen Britse pond ter beschikking gesteld van het project Wave Hub, dat een vijftiental kilometer buiten de kust van Cornwall zal worden aangelegd. Wave Hub kost in totaal 28 miljoen Britse pond en moet ongeveer 7.500 gezinnen van elektriciteit voorzien.

Wave Hub moet veertig prototypes van watergolf-turbines testen. Deze turbines drijven op het water of bevinden zich juist onder het wateroppervlak om uit te zoeken hoe het system het beste zou kunnen werken en hoeveel energie er kan opgewerkt worden. De turbines zal gekoppeld aan een centrale eenheid op de zeebodem. Daar wordt de elektriciteit doorgestuurd naar het vasteland.

Een kabel van meer dan twintig kilometer moet de energie via een nieuwe centrale in Hayle op het Britse elektriciteitsnet zetten. Wave Hub zou megawatt elektriciteit moeten kunnen opwekken, ongeveer drie procent van de consumentenmarkt van Cornwall. Het project wordt ondersteund door het ontwikkelingsbureau South West of England Regional Development Agency. De Britse overheid moet nog wel zijn toestemming geven aan het project.

Verwacht wordt dat Wave Hub op 25 jaar ongeveer 76 miljoen Britse pond zal bijdragen tot de regionale economie en op zijn minst 170 banen zal creëren. Het ontwikkelingsbureau stelt echter dat Wave Hub de potentie heeft om een enorme bijdrage te leveren aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat, maar ook de techologie van de watergolf-industrie in nieuwe richtingen zou kunnen sturen.

Wave Hub zou jaarlijks ongeveer 24.300 ton koolstofdioxide kunnen besparen.