handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Spoorwegtunnel bedreigt Sagrada Familia

Posted by marcho on April 28th, 2007

Een geplande spoorwegtunnel voor de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona komt op amper twee meter van de wereldberoemde Sagrada Familia in Barcelona, de onvoltooide kathedraal van Gaudi. Het stadsbestuur van Barcelona benadrukt dat de veiligheid voor de omgeving is gegarandeerd, maar de plannen hebben bijzonder veel protesten uitgelokt, onder meer van de beroemde Spaanse architect Jordi Bonet i Armengol.

De Sagrada Familia is één van de belangrijkste trekpleisters van Barcelona. Het meesterwek lokt gemiddeld tienduizend bezoekers per dag. De plannen voor de spoorwegtunnel worden dan ook zwaar bekritiseerd. Architect Jordi Bonet i Armengol, die de leiding heeft over de verdere afwerking van het monument, heeft het daarbij over een ongehoorde brutaliteit en een aanval op de cultuur.

Volgens Jordi Hereu, de burgemeester van Barcelona, respecteert het project de hoogste technische normen en is de veiligheid van de omgeving gegarandeerd. Maar volgens architect Jordi Bonet bestaat er wel een degelijk gevaar voor de funderingen van de Sagrada Familia en voor de hele structuur. De architect vreest dat er barsten in de funderingen zullen komen en dat de stabiliteit van het monument in gevaar komt.

Ook het Spaanse adviescomité van de Unesco en diverse universiteiten hebben hun afkeer van de tunnelplannen al duidelijk gemaakt. De Spaanse afdeling van Icomos, de organisatie voor monumentenzorg van de Unesco, is een campagne tegen de plannen begonnen. Icomos stelt dat de Spaanse overheid alle internationale conventies over het erfgoed aan zijn laars lapt. De Spaanse regering moet zich nog uitspreken over de impact van de tunnel op de omgeving.