handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Onderhandeling verkoop Immobel bevroren

Posted by marcho on April 28th, 2007

De onderhandelingen tussen nutsgroep Suez en de Amerikaanse groep JER Partners over de verkoop van het Suez-aandelenpakket in de Belgische vastgoedgroep Immobel zijn bevroren. Omdat vastgoed geen kernactiviteit is van Suez, wil de nutsgroep zijn aandeel van 30,53 procent in Immobel van de hand doen. Maar door een schandaal rond het militair ziekenhuis van Elsene zou het geïnteresseerde JER Partners terughoudender zijn geworden.

Omdat Suez zich meer wil concentreren op zijn kernactiviteiten, wordt al geruime tijd gezocht naar een kandidaat-overnemer voor het Suez-belang in de vastgoedgroep Immobel. Eén van de geïnteresseerden was de Amerikaanse. Maar inmiddels raakte Immobel betrokken bij een fraudedossier uit de jaren negentig rond het militair ziekenhuis van Elsene, waarbij Immobel-topman Jean Thomas in beschuldiging wordt gesteld.

Thomas wordt verdacht van valsheid in geschrifte, gebruik van valse documenten en verduistering van openbare gelden. De beschuldiging heeft betrekking op een gewestelijke tegemoetkoming van 10,34 miljoen euro voor een studiebureau bij de bouw van woningen met vaste prijzen op de site van het militair ziekenhuis van Elsene. De feiten dateren van het begin van de jaren negentig.

Het bedrag werd destijds toegekend aan een tijdelijke vereniging van Bâtipont Immobilier en Immobilière Louis De Waele. Die laatste werd in een eerste fase in 1992 opgeslorpt door Immomills. Die vennootschap werd op haar beurt in 2005 opgeslorpt door Immobel. Op die manier raakte Immobel verzeild in het fraudedossier, maar daardoor zou JER Partners verdere besprekingen over een overname voorlopig hebben opgeschort.