handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Werf van de Eeuw heeft eigen museumpje

Posted by marcho on April 22nd, 2007

De Werf van de Eeuw is nog geen geschiedenis. Antwerpen heeft immers nog heel wat nieuwe bouwprojecten voor de boeg. Om die werken op een betere manier naar de bevolking te brengen en zo open mogelijk te communiceren, werd beslist om in de Stadswinkel aan de Grote Markt een Inforuimte Stadsvernieuwing op te richten. Daar kan de geïnteresseerde terecht voor de meest uiteenlopende informatie over de bouwprojecten.

De Inforuimte Stadsvernieuwing werd ondergebracht in de kelderverdieping van de Stadswinkel, waar zich vroeger de kluizen van een bank bevonden. Veel origineel materiaal werd bij het opknappen van de kelder behouden, met onder meer de zware stalen deuren, het traliewerk en de grote kluizen. Daar krijgt de bezoeker een overzicht van de belangrijkste bouwprojecten die de volgende jaren in Antwerpen zijn voorzien.

architectuurmuseum.jpg

Men kan er onder meer terecht voor een raadpleging van het Strategisch Ruimtelijk Structuurplan, maar ook voor luchtfoto’s van de betrokken projecten. Verdere informatie kan de geïnteresseerde ook terugvinden op een aantal computers, maar er kan ook geluisterd worden naar getuigenissen van bewoners, handelaars, werfleiders en projectleiders. Ook werden enkele historische foto’s van de betrokken gebieden opgehangen.

In de achterste kluis kan de Antwerpenaar zelf zijn stad ontwerpen, waar de bezoekers hun eigen suggesties kunnen achterlaten. De beste suggesties krijgen een plaatsje op de website. Om de drie maanden zal er in de kelder een ander project extra aandacht krijgen met een maquette en computersimulaties. De stad is nog op zoek naar een locatie waar alle maquettes van de Werf van de Eeuw zouden kunnen worden samengebracht.