handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Polen heeft te weinig bouwvakkers

Posted by marcho on April 22nd, 2007

Polen mag in 2012 het Europees voetbalkampioenschap organiseren, maar het land zit daarbij wel met een huizenhoog probleem. Er zijn immers niet voldoende bouwvakkers om de nieuwe voetbalstadions op te trekken. Daarom wil het land overwegen om bouwvakkers uit andere Oost-Europese landen aan te trekken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

Sinds de uitbreiding van de Europese Unie en de opening van de arbeidsmarkt voor werkkrachten uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie, heeft Polen vooral een tekort aan bouwvakkers. Sinds mei 2004 zijn volgens schattingen immers ongeveer twee miljoen Polen naar het buitenland getrokken. Alleen de opening van de Poolse arbeidsmarkt voor mensen uit de Oost-Europese buurlanden zou een oplossing kunnen bieden.

Het Poolse ministerie van economie zou daarbij plannen hebben om aan Russen, Wit-Russen en Oekraïners de toelating te geven om twee keer per jaar voor drie maanden voor Poolse bouwbedrijven te werken, zonder dat daarvoor een speciale werkvergunning nodig zou zijn. Daarnaast zouden Chinezen en Vietnamezen maximum gedurende een kwartaal in Polen mogen komen werken.