handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Jean Nouvel bouwt Philharmonie de Paris

Posted by marcho on April 22nd, 2007

De Franse sterarchitect Jean Nouvel heeft de maquette voorgesteld van de nieuwe concertzaal in Parijs, met een auditorium dat plaats biedt aan 2.400 toeschouwers. Nouvel wou daarvoor een open en populair gebouw worden, maar daarbij moest het auditorium volledig afgesloten kunnen worden. La Philharmonie de Paris komt op een driehoekig terrein van twee hectare in het Parc de la Vilette.

Het nieuwe complex vormt een heuvel van elkaar snijdende vlakken. De gebouwen krijgen de vorm van bladeren die zich openvouwen. Het gebouw is aan de buitenkant volledig opgetrokken uit aluminium dat op verschillende manieren bewerkt zal worden. Nouvel zegt gekozen te hebben voor een huid van aluminium omdat ze zo wendbaar is. Hij heeft naar eigen zeggen geen industriële look voor ogen, maar wel een spel van licht en verschillende tinten.

De werken aan de Philharmonie de Paris beginnen in september volgend jaar. De kosten worden geraamd op 203 miljoen euro. Het gebouw wordt de bekroning van het Parc de la Vilette, in het noorden van de stad. Vlakbij ligt ook de Cité de la Musique, met een eigen auditorium en museum. Eerder al ontwierp Nouvel ook het Cultuur- en Congrescentrum van het Zwitserse Luzern.

Na het Institut du Monde Arabe, de Fondation Cartier en het Musée du Quai Branly mag Jean Nouvel (61) met de Philharmonie de Paris al voor de vierde keer een gebouw in Parijs optrekken met een sterke symboolwaarde. Het gaat daarbij om vier totaal verschillende types van architectuur.