handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

West-Vleteren krijgt nieuwe adbij

Posted by marcho on April 22nd, 2007

De abdij Sint-Sixtus in het Westvleteren wordt voor een gedeelte afgebroken. Het complex zal worden vervangen en uitgebreid. De verbouwingsplannen werden uitgetekend door voormalig Vlaams Bouwmeester Bob Van Reeth. Eerder was hij ook al betrokken bij de realisatie van het nieuwe gebouw van de uitgeverij Averbode op het domein van de gelijknamige abdij.

Details over het nieuwe complex werden niet bekend gemaakt. Bob Van Reeth benadrukt dat de plannen klaar zijn, maar dat er nog geen bouwvergunning is toegekend. De abdij van Westvleteren dateert van 1831. De prior van het pas gestichte klooster van de Catsberg trok toen met een paar van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus en vestigde zich bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Dat vormde de start van het nieuwe Cisterci├źnzerklooster.

In 1839 werd de eerste brouwerij in gebruik genomen. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd daar een modelboerderij aan toegevoegd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven in en rond de abdij honderden vluchtelingen en bijna 400.000 geallieerde soldaten. De abdij van het West-Vlaamse Westvleteren is vooral bekend voor haar trappistenbier. De trappistendrank werd uitgeroepen tot beste bier ter wereld.