handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Meer buitenlands vastgoed aangegeven

Posted by marcho on April 22nd, 2007

Tijdens de aanslagjaren 2004 en 2005 hebben meer Belgen hun onroerende goederen in het buitenland spontaan aangegeven dan de jaren voordien. Dat blijkt uit gegevens van minister van financiën Didier Reynders. Volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen stuurt echter aan op een uitgebreid onderzoek naar buitenlandse rekeningen en onroerende goederen.

“Voor landen waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten, is het aangegeven bedrag met 18 procent gestegen,” aldus minister Didier Reynders. “Voor landen zonder overeenkomst is zelfs sprake van een stijging met 37 procent.” Volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen zegt tevreden te zijn over het feit dat meer belastingplichtigen hun buitenlandse goederen aangeven, maar vindt dat het nog beter kan.

“Ongeveer 17.500 Belgen hebben een buitenlands onroerend goed aangegeven, terwijl alleen al in Frankrijk meer dan 29.000 belastingplichtigen minstens één onroerend goed bezitten,” aldus Van der Maelen.. “België moet in navolging van Nederland een project Buitenlands Vermogen starten, een uitgebreid onderzoek naar buitenlandse rekeningen en onroerende goederen en vooral naar de oorsprong van dat buitenlandse vermogen.”