handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Stadim verwacht prijsstagnering

Posted by marcho on April 22nd, 2007

De prijzen van woningen en appartementen in België zijn het voorbije jaar met ongeveer tien procent gestegen. Dat betekent volgens het studie- en adviesbureau Stadim opnieuw een topjaar voor de vastgoedmarkt. De nationale referentieprijs van een eengezinswoning bedraagt nu 215.000 euro, terwijl die voor een appartement op 180.000 euro ligt.

Er zijn volgens Stadim nochtans signalen die op een prijsstagnering zouden kunnen wijzen. Daarbij wordt gewezen dat het aantal verkochte woningen, appartementen en bouwgronden het voorbije jaar is gedaald. Dat was vooral het geval tijdens het tweede semester van het jaar. Stadim wijst er op dat prijsdaling altijd na een daling van het aantal transacties komt.

Volgens Stadim zijn de prijzen van de woningen op dit ogenblik 20 procent overgewaardeerd. Stadim zegt vooral bezorgd te zijn over de ontwikkeling op de markt van de appartementen. De verkoop van bestaande appartementen is sinds 2004 immers met 20 procent gedaald, terwijl de bouw van nieuwe appartementen pas vorig jaar stagneerde. Doordoor dreigt een overaanbod te ontstaan.

Het studiebureau verwacht dit jaar nog een lichte prijsstijging van 1,5 tot 2 procent. De omzet van de totale secundaire vastgoedmarkt, met onder meer ook verkoop van niet-residentiële gebouwen, landbouwgronden en bossen, steeg vorig jaar met 8 procent tot 29,25 miljard euro.