handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

België heeft veel meer gas nodig

Posted by marcho on April 8th, 2007

De elektriciteitsproductie in ons land zal in 2014 bijna driekwart meer aardgas vergen dan tien jaar voordien. Als de sluiting van de kerncentrales doorgaat, dan zal de nood aan bijkomend gasvolume nog groter worden. Netwerkbeheerder Fluxys wijst er daarbij op dat het verbruik in België de volgende jaren veel sneller zal stijgen dan het gemiddelde Europese verbruik.

Verwacht wordt dat het jaarlijkse aardgasverbruik in ons land tegen 2014 ongeveer 24,1 miljard kubieke meter zal bedragen. Vandaag schommelt dat rond de 17 miljard kubieke meter. Het gas komt vooral van Nederland (35 procent), Noorwegen (34 procent) en nu ook Qatar. De bevoorrading vanuit Nederland viert in 2007 overigens zijn veertigste verjaardag.

Volgens Fluxys zal het Belgisch verbruik de volgende jaren met 42 procent stijgen, terwijl voor Europa een gemiddelde groei met 23 procent wordt vooropgesteld. De toename is vooral te wijten aan de elektriciteitsproductie. Verwacht wordt dat in 2014 ongeveer 73 procent meer gas nodig zal zijn dan in 2004 om de centrales te voeden.

De sluiting van de kerncentrales zou bovendien tussen 2014 en 2025 nog eens 5 miljard extra gas nodig zijn. Om het Belgische gasnet uit te breiden zou tegen 2014 ongeveer 500 miljoen euro geïnvesteerd moeten worden. Bovendien moeten ook de mogelijkheden om gas in te voeren uitgebreid worden.