handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bergwater moet Mexikaanse stad bevoorraden

Posted by marcho on April 8th, 2007

In het Mexicaanse Colima, ten noorden van de populaire vakantiebestemming Acapulco, regent het vijf maanden per jaar. Dat is minder dan tien jaar geleden. Daarom hebben Mexicaanse wetenschappers een systeem ontwikkeld om regenwater in de bergen rond Colima op te vangen, te filteren en naar de stad te laten vloeien.

“De bewoners van Colima maken zich steeds meer zorgen over hun toegang tot water,” aldus het magazine OneWorld. “De overheid boort nu op grotere diepte om meer grondwater op te pompen. Iedereen begrijpt echter dat dit niet meer dan een tijdelijke oplossing kan zijn en de verwachting is dat deze watervoorraden over vijftien jaar zijn uitgeput.”

Het Centrum voor Milieubeheer van de Universiteit van Colima is daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Fransisco Javier Cárdenas, directeur van het Centrum voor Milieubeheer, benadrukt daarbij dat er veel meer energie moet worden gestoken in de opvang van regenwater. Regenwater is van betere kwaliteit dan grondwater, dat wordt vervuild door landbouwzout en chemicaliën en bovendien pas na toevoeging van chloor drinkbaar is.

Opvang van regenwater hoeft volgens de onderzoekers niet veel te kosten. De universiteit heeft een systeem van waterreservoirs aangelegd in de bergen rondom de Colima. Filters vangen het afval op en het gezuiverde water stroomt naar de stad. Eenmaal bezonken, gaat het water naar een iets lager gelegen tank.

Het gaat om een eenvoudige constructie met een dak van ongeveer 72 vierkante meter waarin zo’n 80.000 liter water kan worden opgevangen. Dit is voldoende voor de bevoorrading van de sanitaire infrastructuur en de bewatering van de groenvoorzieningen op de campus Het water is ook relatief koel en een prima alternatief voor airconditioning.

Volgens de onderzoekers is het systeem ook perfect geschikt voor de watervoorziening elders in de regio. De universiteit kan hier volgens hen een pioniersrol vervullen. De kern van het plan is dat wateropvang een structureel onderdeel wordt van stedelijke ontwikkeling. Straten, daken en andere ruimten in de stad dienen consequent te worden gezien als plekken waar je water kunt opvangen.