handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Design Vlaanderen toont eetomgeving

Posted by marcho on April 1st, 2007

In de Design Vlaanderen Galerie in Brussel loopt tot 26 mei de tentoonstelling ‘Betterfood’ over de Vlaamse eetomgeving. Daarbij willen de organisatoren naar eigen zeggen werk tonen van Vlaamse ontwerpers die er direct of indirect voor zorgen dat het eten zelf een mooi en waardevol moment is. De tentoongestelde ensembles moeten de bezoeker duidelijk maken hoe we met eten en eetcultuur omgaan.

designvlaanderen.jpg
“Betterfood is in ons collectief geheugen opgeslagen als het legendarische pletkoekje voor de fruitpap, maar voor Design Vlaanderen verwijst de titel ook naar de eetomgeving die we creëren in de Design Vlaanderen Galerie,” aldus de organisatoren. “Eten is meer dan een louter noodzakelijke bezigheid. Voor velen is het een echte activiteit, zelfs een sociaal of ritueel gegeven.”

Opgemerkt wordt dat eten bij uitstek een zintuigelijke ervaring van smaken en genieten is en een bij uitstek aangenaam tijdverdrijf dat nog aangenamer wordt in gezelschap. “Maar niet alleen de aandacht voor de oorsprong, de authenticiteit en de kwaliteit is de jongste jaren duidelijk verbeterd, want allerlei nieuwe kooktechnieken en trends tonen ook dat eten een zeer visuele aangelegenheid is.”

De externe factoren zoals de eetomgeving, de dragers van het voedsel, de vorm van glas en bord dragen volgens Design Vlaanderen echter ook sterk bij tot de smaak van ons eten. “In de tentoonstelling BetterFood willen we die eetomgeving dan ook in de kijker plaatsen,” voeren de organisatoren aan. “Daarbij worden producten getoond die ontworpen werden voor de bereiding, bewaring en verpakking van voedsel en gerechten.”

Dit leidt volgens Design Vlaanderen tot boeiende en uitdagende ensembles die iets meer vertellen over hoe we met eten en eetcultuur omgaan. “Deze ontwerpers brengen zeer uiteenlopende producten voor de mens van vandaag en morgen,” aldus nog Design Vlaanderen. “De objecten doen ons stilstaan, geven ons zin en veranderen onze kijk op één van de meest fundamentele behoeftes van de mens.”

De tentoonstelling is gratis toegankelijk in de Design Vlaanderen Galerie aan de Kanselarijstraat 19 in Brussel. Op aanvraag zijn ook rondleidingen mogelijk. Meer informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen op de website www.designvlaanderen.be .