handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Grotere bescherming voor ouderlijk huis Gerard Walschap

Posted by marcho on April 1st, 2007

Het ouderlijk huis van schrijver Gerard Walschap in Londerzeel-Sint-Jozef moet een gemeenschapsfunctie krijgen. Dat zegt de Londerzeelse burgemeester Jozef De Borger. De gemeente wil vooral beletten dat het huis, dat zwaar vervallen is, plaats moet maken voor anonieme appartementen.

Het huis is eigendom van de familie Schluter, die in Brazilië woont en het huis wil afbreken om er een appartementsblok neer te zetten. Maar door een bijzonder plan van aanleg wordt aan de eigenaar een aantal verplichtingen opgelegd. Daardoor kan het zwaar vervallen pand toch niet zomaar platgegooid worden.

Het Londerzeelse gemeentebestuur stelt dat de gedenkplaats van Walschap behouden moet blijven en wil het huis een gemeenschapsfunctie meegeven. “Het is de bedoeling dat het speciale karakter van de woning, waar de ouders van Gerard Walschap café hielden, bewaard blijft,” aldus het gemeentebestuur. “Als de eigenaar er een nieuwbouw wil zetten, dan zal hij de gedachtenis aan Walschap toch levendig moeten houden.”