handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Schitterende architectuur van de nacht

Posted by marcho on March 25th, 2007

In het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam loopt nog tot zondag 6 mei de tentoonstelling ‘Architectuur van de nacht – Schitterende gebouwen’. Daarmee wordt de aandacht gevraagd voor de verlichte maquettes, kunstwerken, foto’s, tekeningen en teksten die de geschiedenis vertellen van de invloed van kunstlicht op onze nachtelijke beleving van architectuur.

“We zijn gewend architectuur te bekijken bij daglicht,” aldus curator Saskia van Stein. “Maar de afgelopen honderd jaar zijn architecten steeds meer rekening gaan houden met de nachtelijke uitstraling van een gebouw. Tegenwoordig maken veel architecten zelfs een apart ontwerp voor de gevel in de nacht. De ontwikkeling in de lichttechniek maakt steeds weer nieuwe betoverende gevels mogelijk.”

De wereldtentoonstellingen, waar de nieuwste technische snufjes aan een groot publiek werden getoond, hebben volgens het NAI hierin altijd een belangrijke rol gespeeld. “Aan het begin van de twintigste eeuw maakten lichtontwerpers met de gloednieuwe gloeilamp dramatische choreografieën voor monumentale gebouwen,” wordt er opgemerkt. “André Granet maakte met zijn kennis van decorverlichting voor theaters verschillende lichtchoreografieën voor de Eiffeltoren.”

In de jaren twintig en dertig zorgden nieuwe constructies van glas, staal en beton ervoor dat de ruimtes in gebouwen overdag veel daglicht binnenlieten, maar ‘s nachts een prachtige uitstraling hadden naar buiten door de grote verlichte ramen. Ludwig Mies van der Rohe was één van de eersten die dit principe toepaste. Pas in de jaren zeventig kwam er een grote wending in de gevelverlichting. De uitvinding van de led (light emitting diode) maakte het mogelijk dat de huid van een gebouw zelf de lichtbron werd.