handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Studenten buigen zich over Dossinkazerne

Posted by marcho on March 25th, 2007

De Sint-Lucas Architectuurhogeschool zou graag betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van de Dossinkazerne in Mechelen. In dat kader daarvan werd onder leiding van Vlaams bouwmeester Marcel Smets een internationale workshop gehouden voor een groep van 148 studenten. Bij de uiteindelijke plannen zou Sint-Lucas de ideeën deze studenten graag eveneens willen voorleggen.

Er wordt al jaren geredetwist over de Mechelse Dossinkazerne. Het is de bedoeling om er een holocaustmuseum in te rechten, maar de concrete invulling is nog ver van duidelijk. Daarom bracht Marcel Smets een aantal studenten samen om na te denken over de toekomst van de Dossinkazerne. Ze zochten ook een antwoord op de vraag welke toekomst weggelegd is voor herdenkingsplaatsen en cultureel erfgoed.

Bij de behandelde thema’s stonden de holocaust en het racisme centraal. De Dossinkazerne in Mechelen is één van de belangrijkste gebouwen in de Belgische oorlogsgeschiedenis. Vanuit de kazerne werden tijdens de tweede wereldoorlog 27.257 joden en 351 zigeuners naar Auschwitz gedeporteerd. Sinds 1995 is het Joods Museum van Deportatie en Verzet er gevestigd.

In 2001 opperde toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael als eerste dat Vlaanderen een eigen holocaustmuseum zou moeten hebben. Zijn opvolger Yves Leterme pikte het idee terug op en zette zich verder in voor een Vlaams holocaustmuseum. De invulling daarvan is niet eenvoudig. Sommigen zien het museum liever ingericht in een breder kader dan alleen de geschiedenis.