handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Ontwerp fietsbrug Spoor Noord toegekend

Posted by marcho on March 25th, 2007

De jury van de Open Oproep voor de fietsbrug aan het Park Spoor Noord in Antwerpen besliste te kiezen voor een ontwerp van het bureau Ney & Partners. De fietsbrug aan de Noorderplaats in Antwerpen kadert in het project Park Spoor Noord. In het park worden over een lengte van 1,6 kilometer fiets- en wandelboulevards aangelegd.

De geplande brug ligt in het verlengde hiervan. Het is de ontbrekende schakel die het Park Spoor Noord via het Eilandje met de Scheldekaaien verbindt. Het betekent een nieuwe, vrije en veilige baan voor fietsers en voetgangers over de noordelijke as van de stad. De fietsbrug overspant de gehele breedte van de Leien en heeft daardoor alles in zich om een icoon en stadspoort te worden.

Volgens de jury beantwoordde de visie van Ney & Partners het best aan de voorwaarden die gesteld werden in de ontwerpvraag. De jury loofde vooral de grote icoon- en belevingswaarde van de brug. Het is een sculptuur die zowel overdag als ’s nachts een dynamische uitstraling geeft aan de Leien en de omliggende buurt.

De architectuur van de nieuwe fietsbrug is volgens de jury heel goed geïntegreerd in de nieuwbouwarchitectuur van zowel AMCA-sites als de nieuwe scholencampus van de Hogeschool Antwerpen. Met de nv AMCA wordt een overeenkomst ondertekend voor de aanlanding en de afwikkeling van de fietsbrug aan de westelijke zijde van de Leien. Voor de hellingsbaan aan de oostelijke zijde wordt nog onderhandeld.