handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Empire State Building mooiste Amerikaanse gebouw

Posted by marcho on February 25th, 2007

De Empire State Building in New York is door het Amerikaanse publiek verkozen tot mooiste gebouw van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een enquete van het American Institute of Architecture, dat dit jaar anderhalve eeuw bestaat. Op de tweede plaats komt het Witte Huis in Washington, gevolgd door de National Cathedral, die zich eveneens in de Amerikaanse hoofdstad bevindt. De inmiddels verwoeste Twin Towers uit New York staat op de 19de plaats.

De Empire State Building werd ontworpen door het architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates en werd op 1 mei 1931 in gebruik genomen. De opening gebeurde door toenmalig president Herbert Hoover, die in zijn kantoor in Washington op een knop drukte, waardoor de lichten van het Empire State Building aan gingen.empirestate1.jpg

Met zijn 381 meter hoogte bleef de Empire State building de hoogste toren van New York, tot in 1971 het World Trade Center zijn deuren opende. Het WTC werd echter bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001 verwoest. De Empire State Building zelf liep in 1945 ook zware schade op, nadat er tijdens zeer dichte mist een bommenwerper tegen de muur van de 79ste verdieping aanvloog.

Na het Witte Huis van architect James Hoban en de National Cathedral van George Bodley, wordt de top vijf van mooiste Amerikaanse gebouwen rond gemaakt door het Jefferson Memorial in Washington (John Russell Pope) en de Golden Gate Bridge in San Francisco (Joseph B. Strauss).

Daarna volgen het Capitool in Washington (William Thornton), het Lincoln Memorial in Washington (Henry Bacon), het Biltmore Estate in Asheville (Richard Morris Hunt), de Chrysler Building in New York (William Van Alen) en het Vietnam Veterans Memorial in Washington (Maya Lin).

In de top twintig staan verder St. Patricks Cathedral in New York, het Washington Monument in Washington, Grand Central Terminal in New York, de Gateway Arch in St. Louis, het Supreme Court of the United States in Washington, het St. Regis Hotel in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Hotel Del Coronado in San Diego, het World Trade Center in New York en de Brooklyn Bridge in New York.

Volledige Lijst