handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Commerciele toekomst voor Antwerps Koninklijk Paleis

Posted by marcho on February 25th, 2007

Het Koninklijk Paleis aan de Meir in Antwerpen krijgt een commerciele bestemming. Op het gelijkvloers komt er immers een horecazaak en een luxewinkel. Met die commerciele exploitatie wil Erfgoed Vlaanderen, dat het complex beheert, op de bovenverdieping van het complex een kasteelmuseum financieren. De restauratie van het Koninklijk Paleis wordt begeleid door architect Herman Van Unsel, die ook al de restauratie van de Antwerpse Bourlaschouwburg leidde.

Het Koninklijk Paleis werd in 1745 gebouwd door Jean-Pieter Baurscheit in opdracht van de familie Van Susteren. In 1811 werd het complex door Napoleon Bonaparte gekocht. In 1969 wordt er het Internationaal Cultureel Centrum gevestigd, maar dat houdt het in 1976 voor bekeken. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er vervolgens een bijgebouw van het Museum voor Schone Kunsten in te richten, gevolgd door plannen om er een Vlaams Clubhuis van te maken of er het rectoraat van de Universiteit Antwerpen in onder te brengen.

Het complex staat nu echter al meer dan tien jaar leeg. Erfgoed Vlaanderen hoopt de restauratiewerken echter nog dit decennium af te werken. Er zouden al een aantal kandidaten zijn voor de uitbating van de luxewinkel en de horeca-zaak, die ook de beroemde Spiegelzaal op de eerste verdieping en de vroegere paardenstallen omvat. Ook het Kasteelmuseum zou in 2010 zijn deuren moeten kunnen openen.