handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bouwsector verwacht vertraging

Posted by marcho on February 24th, 2007

De prijsstijging van het vastgoed heeft zich tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar verder doorgezet. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Volgens de Confederatie Bouw zal de bouwactiviteit na het topjaar 2006 echter gevoelig dalen. In Vlaanderen werden toen niet minder dan 44.000 stedenbouwkundige vergunningen toegekend, waarbij appartementen een steeds groter aandeel krijgen.

De Federale Overheidsdienst Economie berekende dat de prijzen van de bouwgronden vorig jaar met 8,1 procent stegen tegenover het jaar voordien. Bij de huizen werd een prijsstijging met 11,3 procent genoteerd, bij villa’s met 7,5 procent en bij appartementen met 9,6 procent. De goedkoopste prijsniveau’s worden teruggevonden in West-Vlaanderen en Henegouwen. De twee Brabantse provincies en Brussel halen de hoogste prijzen.

In Vlaanderen werden vorig jaar 44.000 stedenbouwkundige vergunningen toegekend. Dat is een record sinds de topjaren in 1993 en 1994, maar verwacht wordt dat aan die groei na het bouwverlof een einde zal kennen. Dat stelt de Confederatie Bouw. Eén op drie ondernemingen verwacht vanaf de tweede helft van dit jaar minder gevulde orderboeken voor de bouw van huizen.

Het aantal vergunningen voor appartementen steeg in Vlaanderen het voorbije jaar met 8 procent. Appartementen vertegenwoordigen 58 procent van alle Vlaamse bouwvergunningen. In 2002 vertegenwoordigden de eengezinswoningen nog 60 procent van alle bouwaanvragen uit. De vraag naar appartementen blijft vooral hoog in Vlaams-Brabant en Limburg.