handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Antwerpen bespaart 7,4 procent energie

Posted by marcho on February 16th, 2007

De bevolking van de provincie Antwerpen bespaart 7,4 procent energie. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van de actie ‘Klimaatwijken’ die door het Antwerpse provinciebestuur wordt georganiseerd en waaraan in totaal 22 wijken uit de verschillende regio’s van de provincie deelnemen. Tot nu toe bleek Grobbendonk het meest inspanningen te leveren om het energieverbruik te doen dalen.

Het project ‘Klimaatwijken’ is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en ook dit jaar door het Antwerpse provinciebestuur mee aan het project. Uit de tellingen tot eind vorig jaar, bleek dat de gemeente Grobbendonk erin geslaagd was om een energiebesparing van 15,3 procent te realiseren. Daarmee is de Kempense gemeente op dit ogenblik duidelijk de energiekampioen.

Na Grobbendonk volgen wijken in Antwerpen, Mol, Lint, Kontich en Mechelen. Daar slaagde men erin om ongeveer 10 procent energie te besparen. Onder andere in Wuustwezel, Westerlo, Mortsel, Retie en Nijlen worden echter nog extra inspanningen verwacht om het streefdoel te halen. De Bond Beter Leefmilieu streeft naar een energiebesparing van 8 procent, maar daar zitten deze gemeenten nog onder. Het Antwerpse gemiddelde bedraagt op dit ogenblik 7,4 procent.

De actie Klimaatwijken is opgezet met als doel om de Kyotonorm op een gebied van een lagere uitstoot van koolstofdioxide te behalen.