handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Parijs bouwt nieuwe Eiffeltoren

Posted by marcho on November 27th, 2006

phareparis.jpg

In Parijs heeft de Amerikaanse architect zijn nieuw ontwerp voorgesteld voor de bouw van de ‘Phare’, een wolkenkrabber die centraal moet staan in de herontwikkeling van het zakendistrict La Defence. Het complex wordt even hoog als de Eiffeltoren. De bouw zou tegen 2012 klaar moeten zijn en moet Parijs als kantorenmarkt laten concurreren met andere Europese steden.

In totaal werden negen verschillende ontwerpen ingediend, onder meer van de bekende architecten Norman Foster en Rem Koolhaas. De Phare moet één van de opmerkelijkste bouwprojecten van Parijs worden sinds voormalig president François Mittarrand in de jaren tachtig zijn Grands Travaux-projecten lanceerde, met onder meer de glazen piramide van het Louvre en de Nationale Bibliotheek.

De Phare wordt driehonderd meter hoog en wordt daarmee één van de hogste gebouwen van Parijs. De Eiffeltoren is, met inbegrip van zijn antennes, 324 meter hoog. Architect Mayne stelde bij het ontwerp de menselijke dimensies hebben te willen respecteren, met gevoelige en zachte vormen. Boven op het dak komen een aantal windturbines.

La Defence heeft een oppervlakte van 160 hectare met vooral bankkantoren en bedrijfszetels. Het gebied zal belangrijke veranderingen ondergaan, waarbij ongeveer twintig procent van de gebouwen een opknapbeurt zullen krijgen. De ontwikkeling moet Parijs beter in staat doen zijn om te concurreren met Europese steden zoals Londen en Milaan.

Het project kost de ontwikkelaars Unibail ongeveer 800 miljoen euro en zal voorzien in 130.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Volgens Mayne moet de Phare echter ook een prototype van een groen gebouw worden dat vijf maanden tijdens het jaar zijn eigen warmte en koeling moet genereren en een dubbele huid krijgt om de warmte van het direct zonlicht tegen te houden.