handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Antwerps Krotspot-team begint aan tweede wijk

Posted by marcho on September 28th, 2006

Het Antwerpse Krotspot-team is begonnen met een tweede fase van zijn werking. Het nazicht bij huurwoningen in de Atheneumbuurt is achter de rug en het team begint nu meer noordelijker te werken en de buurt tussen het Sint-Jansplein en Spoor-Noord te controleren op technische gebreken.
krot1xy.jpg

De controle in de Atheneumbuurt maakte duidelijk dat één op de twee woningen technische onvolkomenheden vertoonde. “Maar meestal ging het om kleinere problemen, die nochtans tot gevaarlijke toestanden konden leiden,” vertelt schepen voor huisvesting Erwin Pairon. “In vele gevallen wisten de bewoners zelfs niet dat er gevaar dreigde.”

In totaal werden in de Atheneumbuurt 2.941 huurwoningen bezocht. Daarvan waren er 1.131 volledig in orde. Maar 1.131 panden waren niet in orde met de Vlaamse wooncode. De meeste overtredingen werden begaan tegen de veilige aansluiting van gasradiatoren. “Dikwijls werd met een flexibele aansluiting gewerkt in plaats van met een vaste aansluiting,” aldus de schepen. “Een aantal loodgieters beweerde blijkbaar dat dit volledig in orde was.”

Andere zonden waren een slechte verluchting van boilers en verwarmingstoestellen, wat een groot gevaar oplevert voor CO2-vergiftiging. Opmerkelijk was echter dat de woningen structureel meestal in goede staat verkeerden. “Echte krotten en huisjesmelkers werden niet vastgesteld,” aldus het Krotspot-team. “Die werden echter bij andere acties al aangepakt.”

Wanneer een gebrek werd vastgesteld, kreeg de eigenaar een aanmaning om de nodige verbeteringen aan te voeren. Inmiddels werden 430 woningen verbeterd, terwijl er nog met 865 wordt gepraat om de problemen op te lossen. In 94 gevallen werd echter een procedure opgestart tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid. Dat kan de eigenaar een rechtszaak kosten en in een aantal dossiers wordt met het stedelijk vastgoedbedrijf overlegd om het betrokken pand over te nemen.