handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Energiebesparing is gezond

Posted by marcho on September 23rd, 2006

Veel energiebesparende maatregelen hebben een positieve invloed op het kantoorklimaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse ministerie van economische zaken. Dergelijke maatregelen leiden volgens de onderzoekers immers niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim.

Het slechte kantoorklimaat is volgens de onderzoekers voor de overheid en bedrijfsleven een zware verborgen kostenpost. Voor Nederland wordt daarbij gesproken over vijf miljard euro per jaar. “In een goed kantoorklimaat verbetert echter de productiviteit gemiddeld met tien tot vijftien procent en daalt het ziekteverzuim,” stellen ze.

Volgens de onderzoekers is een kwart van alle ziektemeldingen direct te wijten aan een pover kantoorklimaat. Ze stellen dat energiebesparende maatregelen een gunstige invloed hebben op de gezondheid. “Het vervangen van vuile filters voor de luchtbehandeling in de kantoren, ziet naast het energiegebruik ook het ziekteverzuim dalen,” stippen ze aan.

Tegelijkertijd neemt volgens hen ook de arbeidsproductiviteit met drie procent toe. “Ook door simpelweg alle installaties voor verwarming, ventilatie en koeling goed af te stellen kan veel bepaard worden op energie en ziekteverzuim,” menen ze. “Het isoleren van vloeren en het optimaal gebruik van daglicht zijn maatregelen waarmee werkgevers twee keer kunnen scoren. Zo zouden ook de werknemers de mogelijkheid moeten hebben om de temperatuur in hun werkkamer te beïnvloeden.”