handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Platteland bouwt steeds meer appartementen

Posted by marcho on September 9th, 2006

Vlamingen hebben steeds meer een voorkeur voor appartementen. Dat geldt niet alleen in een stedelijke omgeving, maar ook op het platteland. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is nu al 47 procent van alle nieuwe wooneenheden in het buitengebied een appartement. Dat heeft volgens de VCB vooral te maken met een schaarste aan bouwgronden.

Tien jaar geleden was in het buitengebied amper 27 procent van de nieuwe wooneenheden een flat, maar nu worden er dus blijkbaar ook in de kleinere dorpskernen volop appartementen gebouwd. Dat is volgens de VCB vooral te wijten aan de schaarste aan bouwgronden, die leidt tot hoge prijzen. “Daardoor zijn mensen geneigd om meer te gaan bouwen op kleinere oppervlaktes en wordt het ook interessanter om appartementen te bouwen,” aldus VCB-topman Marc Dillen.

In de steden is die trend al langer bezig. Daar is volgens de VCB ondertussen al 62 procent van alle nieuwe wooneenheden een appartement. Volgens cijfers van de VCB steeg het aantal afgeleverde vergunningen voor appartementen de voorbije vijf jaar met 73 procent in Vlaanderen tot ruim 22.500, tegenover een stijging met 20 procent van het aantal vergunningen voor eengezinswoningen tot ruim 19.000 dossiers.