handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Wolfabriek wordt kunsthuis

Posted by marcho on September 6th, 2006

Een gedeelte van een oud industriële site in de Antwerpse deelgemeente Hoboken is omgevormd tot een complex met kunstateliers. Het initiatief is een samenwerking van het Antwerpse stadsbestuur, het bedrijvencentrum Wolkammerij en het Nieuw Internationaal Cultureel Centrum Antwerpen (NICC).

wolkammerij1ax.jpg

De Wolkammerij, een directe buur van Umicore op de Moretusberg in Hoboken, is een oud industrieel complex dat omgevormd werd tot een bedrijvencentrum. Maar de directie sloot met de stad een overeenkomst om één van de drie hallen ter beschikking te stellen voor kunstateliers. Voor het beheer daarvan werd beroep gedaan op het NICC Antwerpen, dat eerder al drie atelierprojecten opstartte.

wolkammerij2ax.jpg

Het eerste atelierproject ging begin maart vorig jaar van start in de gebouwen van de gewezen brouwerij De Ridder in Deurne. In november van datzelfde jaar ging in het Antwerpse Schipperskwartier een tweede initiatief van start. Daar kregen kunstenaars een atelier in vijf gewezen prostitutiepanden. Ze moesten de oude bordeelvitrines daarbij wel vullen met kunstwerken om de uitstraling van de straat te verhogen.

In de Wolkammerij krijgt het NICC voor een periode van vijftien jaar de beschikking over dertien ateliers en één repetitieruimte voor muziekgroepen. De Wolkammerij nam de ruwbouwwerken van het volledige gebouw voor zijn rekening, waarna het NICC met de steun van de stad Antwerpen de eerste en tweede verdieping van de hal aanpastte aan de noden van beeldende kunstenaars.

Met de ingebruikname van de Wolkammerij beschikt het NICC in Antwerpen nu over 35 ateliers, vijf opslagruimtes en één repetitieruimte. Daar komen er binnenkort nog eens acht ateliers bij, want de vereniging krijgt binnenkort ook nog de beschikking over een voormalig studentenhuis op Antwerpen-Noord. Volgend voorjaar hoopt het NICC ook nog een appartement met atelier in te richten voor een artist in residence, een uitwisselingsproject met het Londense ACAVA.