handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Aken krijgt Europees centrum

Posted by marcho on August 19th, 2006

De gemeenteraad van Aken heeft de bouw van het Bauhaus Europa goedgekeurd. Het nieuwe complex vergt een investering van 31 miljoen euro en is ontworpen door de Oostenrijkse architect Wolfgang Tschapeller. Er was heel wat protest tegen de realisering van het project, maar de gemeenteraad legde een petitielijst met 11.000 handtekeningen naast zich neer. Er komt nog wel een volksraadpleging.

Het Bauhaus Europa komt tussen de Dom en het stadhuis van Aken. Het project moet het verleden, het heden en de toekomst van Europa aan bod laten komen. De Duitse burgemeester Jürgen Linden voert daarbij aan dat Aken de meest historische en Europese stad van Duitsland is. “Hier liggen de wortels van Europa,” aldus Linden. “Daar moet de stad iets mee doen.”

Het project moet de stad volgens haar burgemeester ook heel wat economische stimulansen geven. “Elke bezoeker levert de Akense handel en gastronomie 40 euro per dag dag en met inbegrip van een overnachting stijgt dat zelfs tot 170 euro,” aldus Linden. “Door de belastingen strijkt ook de stad zelf daar een gedeelte van op.” Het Bauhaus Europa is niet het enige toekomstproject van de stad, want de burgemeester wil ook nog een nieuw muziekcentrum, een nieuw Tivoli en een Europese campus.