handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Midden-Oosten investeert in Brits vastgoed

Posted by marcho on July 31st, 2006

Groot-Brittannië blijft de belangrijkste vastgoedmarkt van Europa. Dat blijkt uit een rapport van de immobiliënspecialist DTZ. Daarbij wordt gesteld dat er het voorbije jaar 69,5 miljard pond werd geïnvesteerd in het Britse commerciële vastgoed, goed voor 46 procent van de totale Europese omzet van de zakelijke immobiliënsector.

Groot-Brittannië zag vorig jaar een enorme omzet in de commerciële vastgoedsector. Van 22,6 miljard pond in 2004 stegen de investeringen tot 69,5 miljard pond. Dat was vooral te danken aan investeerders uit Ierland, de Verenigde Staten, Nederland, het Midden-Oosten en Duitsland. DTZ voorspelt dat deze trend zich ook in de nabije toekomst zal verder doorzetten.

Vooral van investeerders uit het Midden-Oosten worden verdere initiatieven verwacht, vooral dankzij de hoge olieprijzen en de voorkeur van de Arabische wereld voor vastgoed boven andere investeringen. De koninklijke familie van Abu Dhabi is de grootste individuele investeerder uit het Midden-Oosten in Groot-Brittannië. Maar ook Arabische banken, zoals Noriba Bank, Kuwait Finance House, Gulf Finance House, Qatar Islamic Bank en Arcapita Bank zijn er bijzonder actief.

Islamitische vastgoedfondsen tonen trouwens steeds meer interesse in Europese immobiliën. Uit een onderzoek van vastgoedexpert King Sturge blijkt dat 94 procent van die fondsen een voorkeur hebben voor Groot-Brittannië, gevolgd door Europa (85 procent). Het Midden-Oosten komt met 62 procent op een derde plaats.