handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Grote interesse in Kroatisch vastgoed

Posted by marcho on July 30th, 2006

Kroatië verwacht dat nog dit jaar tienduizend buitenlanders zich in het Balkanland een woning zullen aanschaffen. Als voorbereiding op het lidmaatschap van de Europese Unie in 2009 heeft de Kroatische regering de voorwaarden voor de verwerving van grondeigendom voor EU-burgers immers versoepeld.

Kroatië werd op 26 juni 1991 onafhankelijk. Volgens het persbureau Reuters hebben ongeveer tienduizend buitenlanders in het land een woning gekocht. Door de strikte wetgeving, waarbij zowel het ministerie van buitenlandse zaken als het ministerie van justitie hun toelating moesten geven, moest er echter een hele administratieve molen doorworsteld worden.

Buitenlanders probeerden die wetgeving te omzeilen door het oprichten van papieren bedrijven, die vervolgens immobiliën konden opkopen. Door de versoepeling van de wetgeving zijn dergelijke strategieën voortaan niet meer nodig. Verwacht wordt dat nog dit jaar tienduizend woningen door buitenlanders zullen worden opgekocht.

Vooral Britten en Ieren zouden er al druk op woningjacht zijn. Die koopwoede heeft volgens makelaar Slavica Gavranic ervoor gezorgd dat de woningprijzen in het historische stadscentrum van Dubrovnik gestegen zijn tot 4.000 euro per vierkante meter. Ook buitenlandse vastgoedbedrijven zouden staan te trappelen om zich op de Kroatische markt te begeven.

Critici vrezen dat de maatregel ervoor zal zorgen dat Kroatische gezinnen zich geen woning meer zullen kunnen aanschaffen. Woningen met zicht op de zee zouden in Kroatië al zo duur geworden zijn als in Spanje. Een eenvoudige woning in natuursteen kost al minstens 70.000 euro.