handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Restauratiepremie voor Sint-Bernardusadbij

Posted by marcho on July 29th, 2006

De Vlaamse regering heeft een restauratiepremie van 1,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de beroemde Sint-Bernardusadbij. Dat heeft Vlaams minister van financiën en ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen bekend gemaakt. De subsidies dienen om de restauratie van de daken en vloeren te financieren.

De voormalige Cisterciënzerabdij werd in 1988 door het gemeentebestuur van Hemiksem aangekocht, nadat het complex decennia had leeg gestaan. De verschillende delen van het complex werden sindsdien één voor één aangepakt.

Sinds 1998 werden de administratieve diensten van gemeente en politie in de gerestaureerde westvleugel van de abdij samengebracht. De oostvleugel is intussen ook geretaureerd. Daar werden 24 serviceflats ondergebracht.

Op dit wordt het dak gerestaureerd van alle vleugels die nog niet eerder werden aangepakt. Ook de vloeren van de adbij worden gerestaureerd. De kosten van die werken worden geraamd op 2,6 miljoen euro.