handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Zuid-Afrika bouwt nieuwe voetbalstadions

Posted by marcho on July 27th, 2006

Het Duitse architectenbureau Gerkan, Marg & Partner (GMP) heeft de opdracht gekregen om voor het volgende Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika (2010) drie van de vijf nieuwe voetbalstadions te bouwen. Het beroemde bureau ontwierp recent ook nog het nieuwe spoorwegstation van Berlijn.

GMP ontwerpt de nieuwe voetbalstadions van Durban, Port Elizabeth en Kaapstad. “Voor het eerste krijgt het land nieuwe stadions die speciaal voor de voetbalsport worden gebouwd,” merkt de Duitse krant Frankfurter Algemeinen Zeitung op. “Voordien waren dergelijke complexen voorzien voor rugby en cricket.”

GMP heeft al ervaring opgedaan met voetbalstadions, want Volkwin Marg werd ingeschakeld om het historische Berlijnse Olympiastadion, waar de voorbije WK-finale gespeeld werd, opnieuw aan te kleden. Vooral het ontwerp van Durban oogt volgens de Duitse krant indrukwekkend, met ruimte voor 85.000 toeschouwers en een uitzicht op de Indische Oceaan.

De budgetten zijn relatief beperkt. Het stadion van Port Elizabeth mag ongeveer 60 miljoen euro kosten, terwijl Durban en Kaapstad elk 180 miljoen euro voorzien voor hun project. De verbouwing van het Olympiastadion van Berlijn kostte 250 miljoen euro.