handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Wallonië wil duurzamer bouwen

Posted by marcho on July 22nd, 2006

Wallonië wil zijn houtproductie een duurzamer karakter geven. Dat heeft Waals minister van leefmilieu Benoit Lutgen onlangs benadrukt tijdens een bezoek aan het bedrijf Brunet in Mariembourg. Lutgen wil het gebruik promoten van een PEFC-label, dat duurzame bosexploitatie garandeert.

Op dit ogenblik heeft 46 procent van de Waalse bossen een PEFC-certificaat. Het gaat daarbij om 248.000 hectaren. Maar de Waalse milieuminister Benoit Lutgen wil dat niveau gevoelig opdrijven. Daarvoor wordt door de Waalse overheid een ministerieel besluit voorbereid dat voorziet in een financiële tegemoetkoming voor bosbeheerders die de criteria voor PEFC-cerficiëring naleven.

Het PEFC-label garandeert onder meer dat voor elke boom die wordt omgehakt een nieuw exemplaar wordt aangeplant. Ook worden bepaalde boomsoorten beschermd en bij de exploitatie wordt beroep gedaan op lokale arbeid.