handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

DDR-architectuur verdwijnt

Posted by marcho on July 16th, 2006

De typische DDR-architectuur verdwijnt uit de meeste Oost-Duitse steden. In plaats daarvan komen westerse ontwerpen van projectontwikkelaars. Enkele Duitse stedebouwkundigen slaan de alarmklok over het verdwijnen van deze typische bouwstijl, waarbij ze stellen dat zoals steeds de getuigenissen van een voorbije periode door de volgende generatie wordt afgewezen.

“De DDR-architectuur herinnert aan een land dat al zestien jaar niet meer bestaat en een tijdperk waarvan de sporen steeds meer verdwijnen,” schrijft de krant Die Welt. “In alle Oost-Duitse steden worden gebouwen die de DDR vertegenwoordigen afgebroken of met een modern laagje bedekt.” Zo is in Berlijn definitief beslist dat het beruchte Palast der Republik moet afgebroken worden. Tegen Pasen volgend jaar moet het voormalige DDR-prestigeproject verdwenen zijn. Aan de Alexanderplatz is de typische honingraatfacade van het Kaufhaus vervangen door een moderne zandsteengevel. Zelfs het beroemde Hotel Unter den Linden op de hoek van de Friedrichstrasse en Unter den Linden is een gelijkaardig lot beschoren.

In Maagdenburg worden verscheidene woonblokken uit de jaren zeventig, nochtans mee bepalend voor het silhouet van de binnenstad, afgebroken. In Frankfurt-an-den-Oder heeft het Horten-Kaufhaus plaats moeten ruimen voor een modern winkelcentrum. Winkelcentra met honingraat-facades, ooit het kenmerk van de DDR-architectuur, vindt men nu nog alleen terug in Suhl, Dresden en Leipzig. Over enkele maanden zal daarvan alleen nog Leipzig overblijven, al pogen inwoners van Dresden ook hun DDR-winkelcentrum te redden.

“Stedebouw wordt steeds meer bepaald door investeerders en niet meer door de gemeenschap,” aldus stedebouwkundige Veit Blochberger. “Voor getuigenissen van de jonge geschiedenis heeft men geen aandacht meer.” Zijn collega Harmut Häusserman voert echter aan dat steden voortdurend veranderen. “De voorliefde voor bepaalde stijlen doet dat ook,” merkt hij op.