handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Amsterdam wil illegale hotelboten kwijt

Posted by marcho on July 15th, 2006

Het stadsbestuur van Amsterdam wil paal en perk stellen aan het toenemend aantal illegale hotelboten in de grachten. De schepen worden imeers niet gebruikt voor een bewoning, waarvoor de eigenaars een vergunning hadden gekregen, maar wel voor commerciële doeleinden. Een gedeelte wordt immers verhuurd aan toeristen.

Amsterdam wil aan de wildgroei van deze illegale hotelboten paal en perk stellen. De overheid zegt dat door deze activiteiten het aantal beschikbare ligplaatsen voor echte woonboten nog meer beperkt wordt. Geraamd wordt dat er op dit ogenblik vijftien tot twintig illegale hotelboten langs de Amsterdamse grachten aangemeerd liggen.

De eigenaars van de illegale hotelboten krijgen van de overheid in eerste instantie de gelegenheid om zich in regel te stellen met de wetgeving. Dat bekent dat ze hun commerciële activiteiten moeten stoppen en de arken opnieuw daadwerkelijk als woonboot moeten gebruiken. “Indien de praktijken niet stoppen, zullen er volgens de Amsterdamse overheid zwaardere maatregelen genomen worden,” aldus de Nederlandse krant De Telegraaf.