handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Ontwerp Nascar-museum naar Yvonne Szeto

Posted by marcho on July 14th, 2006

Het beroemde Amerikaanse architectenbureau Pei-Cobb-Freed (PCF) is aangeduid als architect van de nieuwe Hall of Fame van de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR). Het autosportmuseum wordt gevestigd in Charlotte (North Carolina). Het museum moet in 2010 zijn deuren openen. Het ontwerp werd door PCF toegewezen aan Yvonne Szeto, telg uit een bekende architectenfamilie.

Yvonne Szeto werkte voor PCF onder meer aan het ontwerp van de glazen pyramide voor het Louvre in Parijs en aan het concept van het Illinois State Museum. Ze was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de hoofdzetel van ABN-Amro in Amsterdam. PCF ontwierp verder ook het National Constitution Center in Philadelphia en de National Gallery of Art en het Holocaust Museum in Washington. “Ons bureau heeft een lange traditie voor het ontwerpen van musea,” vertelde Szeto aan Boston.com. “Het Nascar-museum is zeker het type structuur waarin we zijn ge├»nteresseerd.”

PCF werd in 1955 opgericht door architect Ieoh Ming Pei. Hij werd onder meer bekend voor het ontwerp van de J.F. Kennedy Bibliotheek in 1964, waarbij zijn ontwerp persoonlijk werd uitgekozen door Jacky Kennedy, de weduwe van de vermoorde president. Samen met zijn partners Eason H. Leonard en Henry N. Cobb kreeg hij in 1968 de Architectural firm Award van het American Institute of Architects. In 1992 ontvingen PCF & Partners de Lifetime Achievement Award van de New York Society of Architects. Ieoh Ming Pei trok zich op het einde van het vorig decennium uit de firma terug.