handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Architect moet teveel administratie afhandelen

Posted by marcho on July 13th, 2006

Architecten verdrinken steeds meer in administratieve rompslomp. Dat stelt de Nationale Architecten Vereniging (NAV). Bovendien ondervindt de architect volgens de vereniging ook steeds meer last van de neveneffecten van de hoge prijs van de bouwgronden.

Uit het jaarlijkse NAV-marktonderzoek bleek dat tachtig procent van de ondervraagde architecten de toenemende administratie, procedures en voorschriften als een belangrijk knelpunt ervaren. Die overdadige administratie is volgens de organisatie vooral te wijten aan de complexe richtlijnen voor ruimtelijke ordening en de vele nieuwe technische normen. “De laatste jaren kwam er daarenboven nieuwe wetgeving bij, zoals bijvoorbeeld de veiligheidsco√∂rdinatie,” aldus de onderzoekers.

Maar ook de hoge kostprijs van de bouwgronden wordt door de architecten als een probleem ervaren. “De schaarste van de Vlaamse bouwgronden jaagt de prijzen de hoogte in,” aldus de NAV. “Kandidaat-bouwers worden hierdoor meer en meer in de armen gedreven van promotoren en sleutel-op-de-deur bedrijven.” De organisatie stelt daarbij het gebrek aan grondbeleid bij de Vlaamse overheid te betreuren.