handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Dom Keulen niet langer bedreigd erfgoed

Posted by marcho on July 12th, 2006

De Dom van Keulen wordt door het Werelderfgoedcomité van de Unesco niet langer beschouwd als bedreigd werelderfgoed. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt tijdens zijn vergadering in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Dom was twee jaar geleden op de lijst geplaatst omdat er plannen waren om in de directe omgeving van het monument een hoog torengebouw te plaatsen dat het zicht op de gotische kathedraal ernstig zou belemmeren.

Het stadsbestuur van Keulen heeft inmiddels echter beslist om de hoogte van het nieuwe torengebouw te limiteren, zodat de Dom ongemoeid de skyline van de Rijnstad kan blijven beheersen. Tevens werd beslist om ook de omgeving van het historische gebouw grondig aan te pakken en te verbeteren.

De werken aan de Dom begon in 1248 en duurde tot in het begin van de zestiende eeuw. Toen was echter pas eenderde van de oorspronkelijke plannen gerealiseerd. Een latere voltooiing volgde in de negentiende eeuw. De Dom van Keulen werd in 1996 opgenomen in het Werelderfgoed van de Unesco.

De Unesco heeft er Duitsland wel voor gewaarschuwd dat de Elbe-vallei in Dresden op zijn beurt beschouwd moet worden als bedreigd Werelderfgoed. De barokke vallei – ruim 18 kilometer lang – werd pas twee jaar geleden opgenomen in het Werelderfgoed, maar dreigt volgend jaar weer geschrapt te worden. Reden daarvoor is de geplande bouw van een brug over de Elbe op het geklasseerde gebied. De Duitse regering heeft het stadsbestuur van Dresden inmiddels al gevraagd om het project – dat een investering van 160 miljoen euro zou vergen – te schrappen.